luni, 21 mai 2012

1964 - Jocurile Olimpice de vara de la Tokyo



1964 - Jocurile Olimpice de vara de la Tokyo
Comuniunea a fost realizata insa prin mijlocirea sportului ; lucru firesc, daca tinem seama ca poporul japonez, beneficiar al unor bogate si stravechi traditii de cultivare a virtutilor fizice, considera miscarea ca facand parte din programul curent, fapt redat de expresia: ,,O zi fara sport e ca o mancare fara orez".
Cu cele 12 medalii si aproape 100 de puncte acumulate, reprezentantii tarii noastre s-au mentinut, si la aceasta editie, in randurile elitei sportive a lumii ocupand locul 12, din 95 de tari participante.
Atletismul a fost singurul sport in care romanii au cucerit medalii de aur. Pe cat de asteptata si sigura era victoria Iolandei Balas, pe atat de neprevazutc a fost aruncarea de 60, 54 m a Mihaelei Penes (cu mult peste recordul sau personal), care a provocat o adevarata deruta printre celelalte concurente.
Plecata la Tokio mai mult ca sa invete din experienta celor mai bune sulitase de pe glob, Mihaela Penes, inca o necunoscuta pe plan international (la numai 17 ani), a furnizat poate cea mai mare surpriza a Jocurilor, devenind campioana olimpica; performanta sa a intrecut cu aproape un metru si recordul mondial. Cealalta medaliata cu aur - Iolanda Balas- aflata la apogeul carierei sale sportive, a avut de luptat cu restul concurentelor - iesite una dupa alta din concurs- iar apoi, cand a ramas singura, numai cu stacheta.
Pentru a ilustra valoarea ridicata care a caracterizat proba de aruncare a discului, este suficient sa amintim ca, la acest concurs, recordul olimpic a fost imbunatatit de patru ori. Printre protagoniste, asa cum ne-a obisnuit de la precedentele editii, s-a aflat Lia Manoliu care, cucerind medalia de bronz, a intrecut si doua foste campioane olimpice, Olga Fikotova si Nina Ponomareva. Tot la atletism, Viorica Viscopoleanu a obtinut un onorant loc cinci, la saritura in lungime.
Probele de kaiac-canoe s-au desfasurat pe apele unui lac artificial amenajat la Sagami, in apropiere de Tokio. Componentii delegatiei noastre au acumulat cel mai mare numar de puncte, comparativ cu celelalte 12 sporturi la care am participat. Remarcabile au fost evolutiile lui Andrei Igorov -continuatorul valoroasei stafete predate de Leon Rotman la canoe simplu- si Aurel Vernescu, castigator a doua medalii de bronz, invingatorul campionului mondial, danezul Erik Hansen.
Luptatorii romani nu s-au acomodat deplin cu noul mod de desfasurare a intrecerilor. Chiar daca lupta la parter fusese de curand exclusa, ei au obtinut, totusi, cateva rezultate de valoare. Fara a cunoaste infrangerea, Valeriu Bularca urca pe treapta a doua a podiumului olimipic, in timp ce Dumitru Pirvulescu si Ion Cernea cuceresc medalii de bronz. Ei au fost urmati de Nicolae Martinescu - locul patru, la categoria 97 kg.
Majoritatea medaliilor in probele de tir - arma libera au revenit tragatorilor americani. Printre favoriti s-au aflat si tintasii romani. La pistol viteza, Ion Tripsa, un demn ,,urmas" al lui Stefan Petrescu, a indreptatit sperantele, prin ocuparea unui loc fruntas. Inca inainte de terminarea intrecerii, presati de ora aparitiei ziarelor, mai multi gazetari s-au grabit sa anunte pe medaliati, printre care nu figura nici un roman. Le-au facut chiar fotografii. Indarjit se pare de aceasta prematura agitatie, Ion Tripsa le-a stricat ,,clasamentele": el a tras exceptional in ultima mansa, 296 de puncte, rezultat care l-a propulsat pe locul doi (la numai un punct de campionul probei). La talere, Ion Dumitrescu a obtinut un rezultat bun - locul cinci.
Editia a XVIII-a a JO a consemnat mai multe recorduri: de participare - 95 de tari, dintre care 12 si-au facut debutul olimpic la Tokio; pe plan valoric - numeroase performante deosebite: 45 de recorduri mondiale, 76 olimpice si nenumarate nationale, ceea ce a sugerat denumirea "Tokio- Olimpiada recordurilor".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu