luni, 21 mai 2012

1980 - Jocurile Olimpice de vara de la Moscova



1980 - Jocurile Olimpice de vara de la Moscova
Prezenta sovietica in Afganistan a determinat o serie de tari occidentale sa boicoteze competitia olimpica, acestea refuzand sa-si trimita sportivii in capitala URSS. Chiar si in aceste conditii, aproape 6 000 de sportivi din peste 80 de tari au fost prezenti la Moscova, disputandu-si intaietatea pentru cucerirea celor peste 600 de medalii puse in joc.
Dar, daca numarul sportivilor si al tarilor participante a fost mai mic decat la ultimele editii ale JO, a crescut in schimb valoarea performantelor, depasindu-se 73 de recorduri olimpice, 36 mondiale si 39 europene, fata de 70 olimpice, 30 mondiale la JO de la Montreal, desfasurate cu patru ani in urma. Intrecerile olimpice de la Moscova au fost urmarite de peste 5 milioane de spectatori prezenti in tribunele salilor si stadioanelor. In plus, peste 1,5 miliarde de telespectatori au vizionat zilnic transmisiile efectuate de 59 de societati de televiziune din intreaga lume.
Delegatia Romaniei a aliniat la startul acestei competitii 239 sportivi, dintre care 76 femei. S-a participat la 18 sporturi, din cele 21 incluse in programul olimpic si la 134 din cele 203 probe. Cu cele 25 medalii cucerite si cu 203 puncte realizate, sportivii romani s-au clasat pe locul al VI-lea in clasamentul pe puncte si pe total medalii, si pe locul al VII-lea in clasamentul pe medalii de aur, fiind pentru prima data cand se cuceresc 6 medalii de aur.
Ca si la editia precedenta a JO de la Montreal, gimnastica a fost sportul care ne-a adus cele mai mari satisfactii, prin cele 7 medalii - dintre care 2 de aur- si 44,5 puncte. Eroina acestor intreceri a fost, din nou, Nadia Comaneci. Gratia si armonia executiilor sale au prilejuit un nou triumf al scolii romanesti de gimnastica.
Presa aprecia astfel participarea Nadiei la aceasta editie a JO:
"Eroina Jocurilor Olimpice de la Montreal, romanca Nadia Comaneci, n-a avut contracandidata in ceea ce priveste aspectul artistic al exercitiilor si tinuta sportiva plina de maretie''. (Agentia TASS)
"La fel ca in urma cu patru ani, la Montreal, Nadia Comaneci a fost cea mai stralucitoare participanta. Nadia a dovedit nu numai ca si-a mentinut stilul sau aerian, inimitabil, dar si ca are nervii tari si o vointa de neinfrant.'' (Agentia DPA - Hamburg).
La masculin, gimnastii nostri au avut cea mai buna evolutie din istoria participarii lor la intrecerile olimpice. Este adevarat ca nu au cucerit nici o medalie, dar pozitia IV-a in ierarhia pe echipe ii onoreaza, iar prezenta lui Dan Grecu, pe locul al IX-lea la individual compus si pe locul al VI-lea la inele, constituie performante notabile. Atletismul a fost si de data aceasta ,,sportul rege'' al Jocurilor Olimpice, polarizand zilnic atentia unui numar de aproape 100 de mii de spectatori.
Cu toate ca au lipsit o serie de personalitati din elita atletismului modern, totusi intrecerile olimpice de la Moscova s-au ridicat la un inalt nivel valoric. Cifrele vorbesc de la sine : 7 recorduri mondiale si 16 olimpice au fost stabilite cu aceasta ocazie.
Atletii romani au ocupat la aceste intreceri un loc IV si doua locuri VI. Ca si la editiile precedente ale JO, printre sporturile care si-au adus o contributie importanta la afirmarea sportului olimpic romanesc s-au aflat, din nou, kaiacul si canoea. Cu cele 5 medalii obtinute, dintre care una de aur, si cu 37 de puncte realizate, sportivii ,,flotilei de aur'' s-au situat printre primele trei tari la aceasta ramura de sport.
Ivan Potzaichin a cucerit din nou o medalie de aur, impreuna cu Toma Simionov - in proba de canoe 1 000 m, iar cu Petre Capusta - la canoe dublu 500 m- una de argint. Kaiacistul Vasile Diba s-a clasat pe locul al III - lea imbogatind palmaresul Romaniei cu inca o medalie.
De asemenea, kaiacul de 4 baieti (Vasile Diba, Nicusor Esanu, Ion Geanta, Mihai Zafiu) a mai cucerit o medalie de argint. Tot la kaiac, fetele au mai obtinut medalii de bronz atat in proba de simplu, cat si in cea de dublu. In clasamentul pe natiuni la aceasta ramura de sport, Romania s-a situat pe locul al III-lea, dupa puternicele formatii ale RDG si URSS.
De data aceasta, bilantul canotajului a fost de trei medalii, dintre care una de aur, si 32 de puncte; ceea ce i-a permis echipei sa se claseze pe locul al III-lea in ierarhia tarilor participante. Notabila este performanta Sandei Toma care a castigat proba-regina, aceea de simplu. Descoperita cu numai trei ani inainte de JO, ea s-a impus repede in ierarhia performerelor din acesta disciplina. Dupa numai un an de canotaj, Sanda Toma castiga titlul de campioana nationala, dupa doi ani pe cel de campioana mondiala, iar dupa trei ani titlul de campioana olimpica, fara a fi invinsa, in acest interval, la nici o regata internationala. Celelalte doua medalii de bronz au fost obtinute tot de fete, in probele de dublu vasle si 8+1.
La scrima, ierarhiile mondiale nu au fost schimbate, cu exceptia Frantei, care a cucerit 4 medalii de aur si a URSS careia i s-au decernat numai 3 titluri olimpice. Scrimerii romani au participat la JO de la Moscova cu o echipa completa, fiind inscrisi la toate probele si au cucerit doua locuri IV, doua locuri V si doua locuri VI. La tir, in mod cu totul exceptional, trebuie remarcata performanta pistolarului Corneliu Ion, care, intr-o lupta epuizanta cu Jürgen Wiefel din R.D.G. si Gerhard Petrisch din Austria, dupa trei manse de baraj, a reusit sa-i depaseasca si sa cucereasca titlul olimpic cu un total de 596 puncte. Inca de la JO de 1a Montreal, Corneliu Ion se anunta ca un pretendent serios la o medalie olimpica. Un an mai tarziu, in 1977, el a cucerit titlul de campion al Europei, iar performanta inregistrata l-a impus ca recordman mondial. Cu un an inainte, la un concurs organizat 1a Bucuresti, Corneliu Ion realizase cea mai buna performanta mondiala - 600 p din tot atatea posibile.
Handbalistii romani au facut tot ce le-a stat in puteri pentru a cuceri aurul olimpic, singurul care le lipsea dintr-un impresionant palmares. Dar o infrangere in semifinala, in fata eternei rivale Iugoslavia, a adus echipei noastre numai medaliile de bronz, dupa o victorie in fata Ungariei. Finala ,,mare" si titlul de campioana olimpica au fost castigate de echipa R.D.G.
La volei s-a participat atat cu echipa masculina, cat si cu cea feminina. Cea dintai a castigat medalia de bronz, iar fetele s-au clasat pe locul al VIII- lea. Dupa o absenta de 20 de ani, tara noastra a participat, din nou, la probele de hipism: cu echipe - in probele de dresaj si obstacole, dar si la individua - in proba de dresaj. Calaretii nostri au castigat o medalie de bronz la echipe dresaj si un loc V la echipe obstacole. De asemenea, un loc VI, prin Anghelache Donescu care a concurat pentru Marele Premiu la dresaj individual. Timp de 16 zile, in perioada 19 iulie -3 august 1980, Moscova a gazduit unul dintre cele mai frumoase spectacole sportive, intrecerile celei de-a XXII-a editii a Jocurilor Olimpice. In dupa-amiaza zilei de 3 august, a avut loc ceremonia de inchidere, la care au participat peste 100.000 de spectatori.
Aur
  • Toma Simionov şi Ivan Patzaichin - canoe, 1000m
  • Nadia Comăneci - gimnastică, bârnă
  • Nadia Comăneci - gimnastică, sol
  • Sanda Toma - canotaj, simplu vâsle
  • Corneliu Ion - tir, pistol viteză individual
  • Ştefan Rusu - lupte greco-romane (68 kg)
Argint
  • Vasile Dîba, Nicuşor Eşanu, Ion Geantă şi Mihai Zafiu - caiac, 1000m
  • Petre Capusta şi Ivan Patzaichin - canoe, 500m
  • Nadia Comăneci - gimnastică, individual compus
  • Emilia Eberle - gimnastică, paralele inegale
  • Nadia Comăneci, Rodica Dunca, Emilia Eberle, Melita Rühn şi Dumitriţa Turner - gimnastică, echipe
  • Constantin Alexandru - lupte greco-romane (48 kg)
Bronz
  • Dumitru Cipere - box, cat.cocoş (54 kg)
  • Valentin Silaghi - box, cat.mijlocie (75 kg)
  • Vasile Dîba - caiac, 500m
  • Ion Bîrlădeanu - caiac, 1000m
  • Anghelache Donescu, Petre Roşca şi Dumitru Velicu - călărie dresaj, echipe
  • Melita Rühn - gimnastică, sărituri
  • Melita Rühn - gimnastică, paralele
  • Ştefan Birtalan, Iosif Boroş, Adrian Cosma, Cezar Drăgăniţă, Marian Dumitru, Cornel Durău, Alexandru Fölker, Claudiu Eugen Ionescu, Nicolae Munteanu, Vasile Stîngă, Lucian Vasilache, Neculai Vasilcă, Radu Voina şi Maricel Voinea - handbal
  • Olga Homeghi şi Valeria Răcilă - canotaj, dublu vâsle
  • Angelica Aposteanu, Elena Bondar, Florica Bucur, Mariana Constantinescu, Elena Dobriţoiu, Ana Iliuţă, Marlena Zagoni-Predescu şi Rodica Frîntu - canotaj 8+1
  • Marius Căta-Chiţiga, Valter-Corneliu Chifu, Laurenţiu Dumănoiu, Günter Enescu descoperit de prof. Cornel Porumb, Dan Gîrleanu, Sorin Macavei, Viorel Manole, Florin Mina, Corneliu Oros, Neculae Vasile Pop, Constantin Sterea şi Nicu Stoian - volei
  • Petre Dicu - lupte greco-romane 90 kg
  • Vasile Andrei - lupte greco-romane 100 kg

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu